Terug naar overzicht
16/04/2021
3 minuten

6 dingen die je moet weten als startend freelancer!

author-img
staffyou_admin
straight-arrow-down
Een bedrijfje voor jezelf beginnen is nogal wat. Je moet aan veel dingen denken zoals belasting, facturen en voldoende opdrachten. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat je allemaal moet weten voordat je begint!

1. Wat is een freelancer?

Een freelancer is een ‘zelfstandige zonder personeel’, ookwel zzp’er genoemd. Dat betekent dat je eigen baas bent. Dat heeft natuurlijk veel voordelen. Je hebt ultieme vrijheid, want je bepaald zelf welke klussen je wilt uitvoeren. Je kan het perfect om je agenda heen plannen. Ook verdien je meestal meer dan in loondienst.

 

2. Kan freelancen naast een baan in loondienst?

Goed nieuws! Dat is natuurlijk mogelijk. Als je naast je vaste baan extra klussen wilt uitvoeren kan je dat als freelancer doen, maar uiteraard ook in loondienst. Je inkomen uit je baan en je werk als freelancer worden opgeteld door de belastingdienst. Je inkomsten worden belast in belastingbox 1. Omdat je mogelijk meer verdient kan dit eventueel in een hogere belastingschijf belast worden. Dan betaal je dus een hoger percentage belasting.

Lees hier meer over belastingboxen en schijven.

 

3. Hoe kom ik aan voldoende klussen?

Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je klussen. Gelukkig kan je via ons platform makkelijk aan klussen komen door een duidelijk overzicht van honderden opdrachtgevers in verschillende branches. Dat kan uiteraard ook naast je eigen klussen in bijv. de fotografie.

 

4. Welke belastingen moet ik betalen

Iedereen in Nederland betaald inkomstenbelasting. Dat betaal je als freelancer dus ook. Daarnaast moet je BTW afdragen. Belasting Toegevoegde Waarde, ook omzetbelasting genoemd moet iedere ondernemer afdragen aan de belastingdienst. Maar jij als ondernemer mag ook btw terugvragen op de producten en diensten(zoals reizen) die jij zakelijk gebruikt.

Lees hier meer over BTW

Veel freelancers maken gebruik van de Kleine Ondernemers Regeling(KOR). Hiermee hoef je geen BTW af te staan en dus ook niet te factureren.

Lees hier onze blog over de KOR.

 

5. Moet ik mezelf verzekeren?

Tijdens een klus kan het voorkomen dat je per ongeluk iets kapot maakt. Een opdrachtgever kan jou hiervoor aansprakelijk stellen. Om onvoorziene kosten te voorkomen kan je jezelf verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering.

Ook kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, voor het geval je arbeidsongeschikt raakt door een ongeluk bijvoorbeeld.

 

6. Hoe word ik freelancer?

Als je als freelancer wilt gaan werken start je met een plan. Wat voor soort werk en klussen wil jij gaan doen. Is dat in de horeca of in de bouw? Of ga jij voor de evenementen. Je meldt je aan bij de Kamer Van Koophandel.

Als dat achter de rug is, zorg je voor een goede administratie en ga je op zoek naar je eerste klus.

Wil je meer info over hoe je dat aanpakt? Lees onze blog over administratie bijhouden!

Ben jij opzoek naar meer of leukere klussen op allerlei gebieden. Meld je dan aan als Freelancer op het staffyou Platform!

Aanmelden

Ga aan de slag als Staffer!

Aan de slag
cross