Terug naar overzicht
15/06/2022
3 minuten

9 tips om op tijd op je werk te komen

author-img
staffyou_admin
straight-arrow-down
Vind jij het moeilijk om tijd komen op je werk, zonder haasten en stress? Als je via Staffyou aan de slag gaat, is het belangrijk dat je op de afgesproken tijd op locatie bent. Wij helpen je graag met het maken van een goede (eerste) indruk. Als je deze 9 lifehacks volgt, ben je nooit meer te laat.

1. Stop met snoozen!

Ben jij geen ochtendmens? Dan weet je de snoozeknop op je telefoon vast blindelings te vinden. Maar wat haal je nou echt uit die extra 10 of 20 minuten? Echt slapen doe je toch niet en uitgerust word je er ook niet van. Gebruik de tijd die je normaal wegsnoozet om van een kop thee te genieten of lekker lang te douchen. Is je bed té comfortabel? Leg je telefoon dan aan de andere kant van de slaapkamer. Je dwingt jezelf zo om onder je de dekens vandaan te komen om het alarm uit te zetten. Ga daarna meteen naar de wc, zodat je niet weer terug in bed kruipt.

 

2. Begin de dag vrij van social media

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar iedereen onderschat de verslavende werking van social media. Als je héél even Instagram of TikTok opent, zijn de 10 minuten die je nog had ineens weg. En je moet nog je schoenen aan en sleutels zoeken! Open deze apps dus niet bij het opstaan. Is de verleiding te groot? Waarschijnlijk heeft jouw telefoon een ‘focus modus’ waarmee je social media apps tijdelijk kunt blokkeren, of een setting die het scherm zwart-wit (en dus saai) maakt. Stel de timer in tot het moment dat jij op de fiets of in de trein zit, dan is de kans dat je tijd verliest een stuk kleiner.

 

3. Pak je tas in voordat je naar bed gaat

Heb je een vroege dienst? Bespaar jezelf in de ochtend tijd en stress door de avond ervoor alvast je tas in te pakken. 's Avonds kun je in alle rust bedenken wat je nodig hebt en je spullen bij elkaar zoeken. Heb je werkkleding nodig? Leg het alvast klaar of pak het in. Snacks, lunch of een waterfles nodig? Maak het de avond voor je gaat werken al klaar en doe het in je tas. Zo heb je ook minder kans dat je mobiel of andere apparaten leeg zijn en dat je opladers vergeet. En het grootste voordeel van op tijd je tas inpakken: je bent klaar om te vertrekken, dus zet de wekker met een gerust hart ietsje later!

 

4. Geef je spullen een vaste plek

Ben jij vlak voordat je weg moet altijd je sleutels kwijt? Spelen je oordopjes steeds verstoppertje als je haast hebt? Voorkom zoekstress en geef alles een vaste plek! Het liefst op de route die je door je huis neemt voordat je vertrekt. Geef je sleutels, zonnebril, opladers een eigen plek en je weet altijd waar je spullen zijn. Hang je sleutels bijvoorbeeld naast de buitendeur en je kan op tijd vertrekken.

 

5. Geef jezelf een extra kwartier

Doe alsof je eigenlijk een kwartier eerder ergens moet zijn! Misschien ken je het gevoel: hoe dichter je bij je bestemming woont, hoe lakser je wordt. Het voelt zo dichtbij, dus je hebt vast nog tijd zat. Maar terwijl jij alle tijd neemt voor iets onbenulligs, kom je erachter dat je eigenlijk al op de fiets had moeten zitten. Hou jezelf voor de gek door te doen alsof je een kwartier eerder op je werk moet zijn! Bereken jouw ‘nieuwe’ werktijd en vertrektijd en richt je hierop bij alles wat je doet.

 

6. Plan je reis en bereken jouw reistijd

Gebruik handige apps als ov9292 en Google Maps om uit te zoeken hoe je op een nieuwe werkplek moet komen en hoeveel reistijd je nodig hebt. Stel: de treinreis duurt volgens de NS-app misschien 18 minuten. Bedenk dan dat naar het station fietsen en lopen van het station naar jouw werklocatie ook aardig wat tijd kost. Neem in je planning voor elke stap 5 tot 10 minuten extra en reken zo jouw uiterlijke vertrektijd uit.

 

7. Zet reminders in je mobiel

Hoe zorg je ervoor dat je met alle verleiding en afleidingen toch bij de les blijft? Hierbij is je mobiel je vriend. Gebruik je agenda-app (met notificaties) bijvoorbeeld of plan alarmen op belangrijke tijdstippen. Moet je volgens jouw reisplanning om uiterlijk 10 uur weg? Zet dan een alarm om 9.50 uur. Zelfs als je hopeloos afgeleid raakt, heb je dankzij reminders extra kansen om toch op tijd te komen. Je kun ook een timer gebruiken die aftelt. Hiermee zie je één oogopslag hoeveel tijd je nog over hebt. Probeer verschillende tools uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

 

8. Zeg ‘nee’ tegen lastminute afleidingen

Je bent klaar om te vertrekken en in de gang roept je moeder, of een van je huisgenoten je. Ze willen even snel iets vragen of vertellen. Zeg ‘nee’ of ‘ja maar’. Bied bijvoorbeeld aan om er over te appen als je onderweg bent of om later op de dag te bellen. Zeg ook ‘nee’ tegen jezelf als je een beetje tijd over hebt. Het begint met snel een klusje van 2 minuten doen, of 1 berichtje beantwoorden van iemand die online is, maar voor je het weet loopt je hele planning in de soep.

 

9. Beloon jezelf voor (te) vroeg komen

Hoe relaxed is het als je ergens vroeg aankomt en nog tijd hebt om te rustig naar de wc te gaan? Of om je collega's te leren kennen. Gun jezelf een moment om niet alleen lichamelijk maar ook mentaal aan te komen. Geniet van de voordelen van op tijd komen: beloon jezelf met een lekkere kop koffie of een ontbijtje. Dit is ook eindelijk hét moment om zonder schuldgevoel tijd te verspillen op TikTok.

Aanmelden

Ga aan de slag als Staffer!

Aan de slag
cross