Terug naar overzicht
12/05/2023
3 minuten

Zo begrijp je je loonstrook als uitzendkracht

author-img
staffyou_admin
straight-arrow-down
Zodra je shift bij staffyou voorbij is, krijg je vanzelfsprekend betaald voor het werk dat je hebt verricht. Wat je precies uitbetaald krijgt en hoe je loon is opgebouwd kun je allemaal terugvinden op je loonstrook. Maar hoe begrijp je al deze moeilijke salaristermen en wat is echt belangrijk om te weten? We bespreken het in deze blog.

Bruto en netto

Waarschijnlijk heb je tijdens de eerste economie les op school het verschil tussen je bruto- en nettosalaris uitgelegd gekregen. Toch vertellen we je voor de zekerheid nog een keertje hoe het zit. Bovenaan je loonstrook kom je als eerst je brutosalaris tegen: dit is het totale bedrag dat je verdient voordat er belastingen en andere aftrekposten vanaf worden afgehaald. Bij je nettosalaris zijn deze kosten allemaal verrekend waardoor je uiteindelijk het bedrag overhoudt dat op je bankrekening gestort wordt.

 

Loonheffingskorting

Onderaan je strookje kom je de term ‘loonheffing’ tegen. Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je betaalt als je werkt. Het zorgt ervoor dat je meer van je salaris overhoudt, heel fijn dus! Belangrijk om te weten is wel dat je deze korting maar bij één werkgever kan toepassen. Heb je naast staffyou dus nog een ander baantje, moet je een keuze maken bij welke werkgever je de loonheffingskorting aanzet. Het is verstandig om je loonheffingskorting aan te zetten bij de werkgever waar je het meest verdient. Dit zorgt ervoor dat je daar de hoogste korting krijgt en daardoor meer nettosalaris overhoudt.

Meer informatie vind je op onze blog: Loonheffingskorting, wat is dat eigenlijk?

 

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is een belasting die geheven wordt over het geld dat je verdient. Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet inkomstenbelasting betalen. Je hebt dit misschien ook al een keer moeten doen terwijl je in loondienst werkte. Als het jaar is afgelopen is het tijd om belastingaangifte te doen, je krijgt hiervoor tot 1 mei de tijd.

 

Factuur indienen

Wanneer je als freelancer een opdracht afgerond hebt, moet je een factuur naar de opdrachtgever sturen. Hier moet onder andere je btw-identificatienummer, de dienst de je geleverd hebt en het aantal uren wat je in rekening brengt in komen te staan. Bij staffyou regelen wij dit zelf voor jou. Ons systeem maakt automatische een factuur voor je aan en verstuurd deze naar de opdrachtgever. Dat scheelt weer een hoop werk!

 

Verzekering

Als freelancer heb je misschien andere verzekeringen nodig dan wanneer je in loondienst werkt. Welke verzekeringen je precies nodig hebt, hangt af van het type werk dat je doet en de risico's die daarbij horen. Dit zijn een paar verzekeringen die als freelancer bij staffyou handig zijn:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Ziektekostenverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

 

Uitbetaald krijgen

Bij staffyou krijg je wekelijk uitbetaald, relaxed toch? Wij betalen iedere week je gewerkte uren van de week ervoor uit. Voorbeeld: Je werkt een shift in week 1. Het salaris voor week 1 staat in week 2 op je rekening.

 

Vriendenbonus

Wie wil er nou niet met z’n beste vrienden werken? Als je jouw vrienden uitnodigt om via staffyou te werken dan krijgen jullie allebei €25 na jullie eerste shift. Zorg dat jouw vriend(in) zich aanmeldt via jouw referral link. Deze kan je vinden linksboven in het menu van de staffyou-app onder ‘Recruitment’.

 

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Aanmelden

Ga aan de slag als Staffer!

Aan de slag
cross